ELS PRIMERS MASSOT ELS TROBEM A JUNEDA

Segona entrega, a càrrec de la Laia de Ahumada, sobre la Història de la casa i de la família Massot- Dalmases.


 

junedaEls primers Massot esmentats, els trobem a Juneda, al segle XVI, en els documents recollits per Ramon Arqués a “Història de Juneda” (Lleida, 1921).

 

En un document de concòrdia de 1530 apareixen Bartomeu Massot , com a “jurat”, i Jaume Massot com a “pròmens”, és a dir, com a homes respectables i/o dirigents de la vila (p. 39).

En un memorial de l’any 1550, trobem esmentats com a confrares de la vila de Juneda a “Joan Masot Major, sa muller, son fill, sa nora, Pere, son fill” i “Bartomeu Masot, sa muller, son fill, sa nora” (p. 42).

En una “Nota de la casa y terres franques de tota cosa imposada per lo señor Duch”, de l’any 1600, declaren els honorables prohoms en Joan Massot i en Pere Massot. I com a propietaris d’una casa en la vila closa, horts i vinyes, els mateixos Joan i Pere Massot, més Mateu Massot, Jaume Massot, la pubilla Massota i Mateu Massot menor (p.70-75).

Aquests són alguns dels pocs documents que queden a Juneda del s. XVI.

El primer document que trobem a l’ANC sobre un Massot de Juneda és un inventari de béns de Joan Massot, mort l’any 1639 (ANC 61-T-139), molt possiblement el mateix que apareix en el document anterior com a prohom.

Joan Massot es va casar amb Cecília Bellet i van tenir un únic fill: Pere Jaume Massot.

Apareix en la documentació com a “Joan Masot, dit de Pinel, de la vila de Juneda”. Aquest nom de casa, es pot relacionar amb el carrer del Pinell, on vivien les famílies dirigents; i també es pot relacionar amb les terres de la partida anomenada del Pinell; o amb el mas Pinell, situat a l’anomenada Illa de Borges, actualment conegut com a mas Tarragona. En el terme, també trobem un moli Massot, que sabem pertanyia en aquella època a la família Puigverd.

Joan Massot era propietari de terres a Juneda i a Agramunt que sumaven uns vint-i-quatre jornals, amb alguna vinya, la majoria de regadiu.

 

4 respostes a “ELS PRIMERS MASSOT ELS TROBEM A JUNEDA

 1. Hola me agradaria si teniu documentacio y fotografies de la.familia dalmases ja que la meva tatarabuela era mercedes dalmases massot

  1. Hola, sobre els Massot i Dalmasses trobaràs mo0lta documentació aquí:
   Arxiu de complement de l’ANC
   Cerca per Inventari: Juneda
   FONS ANC2-61 / LLINATGE MASSOT-DALMASES
   Sort
   M. Carme Arqués

 2. Hola sóc la María José Solà. De Barcelona 1960.
  la mare del meu rebesavi (José Francisco Solà Massot) , eren de Maldà i Bellpuig.
  Ella, la mare, es deia Cecília Massot .
  Després de llegir les seves investigacions, molt interessants, voldria preguntar on puc trobar informació. Gràcies

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s