Crònica d’una vetllada “de novel·la”

El passat divendres, 7 d’octubre, es va presentar a Cervera (Lleida), la novel·la “Sota la mimosa” de Glòria Ribera i Salvador a la sala d’Escuts de la Fundació Casa Dalmases. Va iniciar l’acte Ramon Melgosa i Antonijoan, president de la Fundació, qui va fer un breu resum dels objectius socials i culturals de la Fundació, fent esment a la pròxima apertura de l’obrador de xocolata i recalcant que era la primera presentació d’un llibre que es feia a la seu de la Fundació. A continuació va cedir la paraula a Àgata Alegre i Batlle, bibliotecària, que es va fer càrrec de la presentació.

L’Àgata Alegre va fer una completa recensió de la novel·la. Quant a l’estil de la novel·la, el va definir com àgil, directe, delicat, descriptiu, detallista i amb tocs d’humor, amargor, ironia i també dolor, destacant, així, les pinzellades poètiques, tant en vers com en prosa, i el gust amb què es tracten les flors. També va ressaltar els coneixements de medecina que té l’autora i que trasllueix a l’hora de descriure infermetats i morts. Dels personatges va ressaltar tres dones que sobresurten per la seva iniciativa i el seu coratge. En resum, va dir que la novel·la es llegeix molt bé des del principi al final, manté contínuament l’atenció i que tots els personatges i situacions són coherents fins al final de la narració, alhora caminant juntes ficció i realitat.

Finalment va intervenir l’autora, Glòria Ribera i Salvador, que va començar donant gràcies a l’Àgata per la curosa dissecció que va fer de la seva novel·la. A continuació, i responent a la pregunta que li solen fer sobre el seu procés creatiu, va resumir dient que ella té com unes “capsetes” al cap i al cor que va omplint contínuament amb personatges, situacions, paisatges, pensaments, sensacions, sentiments, etc., a partir d’observacions, lectures, converses i altres imputs a través dels sentits. És per això que sempre porta a sobre una llibreta de carrer. A l’hora d’escriure van sortint d’aquestes capsetes els personatges que comencen a interactuar amb l’autora, al principi molt tutelats per aquesta però a poc a poc, agafant embranzida, van començant a actuar pel seu compte, de manera que l’autora el que ha de fer és anar conduint l’evolució d’aquests personatges. L’autora s’enfronta amb papers i lletretes i amb això ha d’anar construint la seva obra, en un continu bucle d’escriure, repàs, correcció i tornar a escriure, retallant i estripant fulls de paper. Un altre aspecte que va destacar va ser el de la formació de l’escriptor. En aquest sentit va comentar la seva experiència com alumna de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, on ha après la tècnica d’escriure i on li han donat les eines necessàries per escometre una novel·la. D’aquesta manera, entén l’autora, que per escriure, a més de predisposició per l’escriptura, cal dominar la tècnica. Per últim va justificar la presentació de la novel·la “Sota la mimosa”, a Cervera per tres motius: En primer lloc per la Fundació Casa Dalmases, pel seu projecte en el qual creu i estima. També perquè havia passat moltes vegades de llarg per l’autovia A2 admirant el perfil de la ciutat retallat al cel amb la silueta de l’Església, les muralles i tants edificis emblemàtics… i perquè Cervera és una ciutat que estima i valora la Cultura, la Història i les Tradicions.

Va ser una tarda plena de valors i de joia. Gràcies, Glòria, per la teva aportació.

img_0100

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s